Rosacea

Rosacea?

 

Rosacea is een chronische huidaandoening die gekenmerkt wordt door roodheid in het gelaat. Het is typisch een aandoening die komt en gaat, met rustige periodes en periodes waarin het heftig opspeelt. Triggers lijken een (immuun) reactie op te roepen waardoor de huid rood wordt, en soms ook bultjes, of zelfs puistjes krijgt. Het wordt soms verward met acne, maar een huid met Rosacea heeft geen comedonen. 

De typisch bij Rosacea voorkomende kleine haarvaatjes op de wangen staan bekend als couperose. 

Je ziet deze aandoening met name voorkomen vanaf het 30e levensjaar en meestal bij vrouwen. Wanneer mannen last hebben van deze aandoening hebben zij vaker meer ernstige klachten. 

 

 

 

Huidverzorging Huidverbetering Gezichtsbehandeling Schoonheidsspecialiste Eindhoven
Huidverzorging Huidverbetering Gezichtsbehandeling Schoonheidsspecialiste Eindhoven

Hoe komt het?

 

Het is niet geheel duidelijk wat de oorzaak precies is,  Wel zijn vijf factoren gelinkt aan deze aandoening:

1. Erfelijkheid

2. Abnormale immuunreacties 

3. Omgevingsfactoren (zon, wind, warmte, koude, vocht, luchtverontreiniging)

4. Voeding & levensstijl (gekruid eten, histamine rijk of histamine vrijmakende voeding, alcohol, teveel verzadigde vetten. Stress en angst - veel emoties)

5. Huidmijt (Demodex mijt)

Deze 5 oorzaken staan niet standaard per persoon vast). Omdat de aandoening door verschillende factoren vanuit verschillende hoeken kan ontstaan is het lastig om deze aandoening onder controle te krijgen. 

Huidverzorging Huidverbetering Gezichtsbehandeling Schoonheidsspecialiste Eindhoven

Plan van aanpak

 

Om bepaalde oorzaken uit te sluiten/ aan te kunnen wijzen kun je enkele stappen nemen. 

1. Om te kunnen uitsluiten dat het om de Demodex mijt gaat, kun je een zalf (op basis van Metronidazol) krijgen via de huisarts, of een andere simpele manier is het gebruiken van de Gladskin. Deze lijn zet in op de Demodex mijt, Zie je resultaten?  Dan weet je dat deze mijt de oorzaak is van de problemen. Geen resultaten? Dan kun je de Demodex mijt uitsluiten en andere stappen zetten.

2. De huid weerbaarder maken zodat uitbraken minder extreem zijn. Huidverzorging het liefste met weinig actieve vetten. Dit omdat vetten juist een trigger zijn bij Rosacea. Light producten zijn dus de beste keuze. Daarbij kunnen bepaalde ingrediënten helpen om de huid weer sterker te maken. 

3. Keuzes in voeding. Heel gezonde keuzes kunnen juist Rosacea triggeren. Probeer goed te doseren en te achterhalen op welke voedingsmiddelen je reageert (dagboek). Let eens op: 

Oude kazen en schimmelkazen. Bier en vooral rode wijn.  Pinda’s en noten (cashew, pecan). Gefermenteerde producten (bv zuurkool) Tomaten, spinazie, bietjes, aubergine, pompoen, avocado. Fruit zoals aardbeien, ananas, citrusvruchten, kersen, druiven, frambozen, kiwi en papaya.. Kruiden  (kerrie, kaneel, paprikapoeder, chilipoeder, nootmuskaat). Ingeblikte vis. 

4. Probeer bloostelling aan extreem veel zon, wind en temperatuurswisselingen daar waar het kan te vermijden. 

Paardenkastanje 

Wanneer iemand last heeft van Rosacea, zie je vaak op de wangen couperose optreden. Couperose is een abnormale toename in verwijdde bloedvaatjes van het gelaat (teleangiëctasieën). Door het constant uitzetten van de vaatwanden kan het voorkomen dat de vaten niet meer samentrekken. Het bloed blijft in het weefsel staan. Dit is niet meer terug te draaien met cosmetica, wel met laser. Al is het niet ongewoon dat de couperose zichzelf verplaatst, daar we heel veel netwerken van haarvaatjes in het gelaat hebben. Wel kan met cosmetica ingezet worden op het versterken van de vaatwanden, dit met het ingrediënt Paardenkastanje. Door de vaatwanden te versterken kan een toename in verwijdde haarvaatjes aanzienlijk verminderen.